Ofte stilte spørsmål

Om judo

I Caplex står det følgende:

Judo (av jap. ju, myk, og do, vei; den myke veien), moderne kampsport utviklet av flere tradisjonelle japanske kampformer. Bygger på teknikk, styrke, utholdenhet, smidighet og hurtighet.

Judo er en japansk kampform som kan drives som idrett og generell trening. I tillegg kan man benytte teknikkene i selvforsvar. Judo ble utviklet av Jigoro Kano (1860 – 1938). I 1882 ble Kodokan grunnlagt, og det var her han i all hovedsak utviklet kampformen videre. Kano la stor vekt på at judotreningen skulle overføres til andre områder i livet enn de rent fysiske.

Judotreningen skjer for det meste på egnete matter. Teknikkene man trener på er kast, holdegrep, armbend og kvelinger. I tillegg kan man trene på noen få spark og slag, men dette er ikke en prioritert del av judotreningen. Mange beskriver judo som bryting med en japansk vri.

I vårt moderne samfunn er judo først og fremst en sunn treningsform med allsidige øvelser. Flere av teknikkene har røtter i den japanske krigertradisjonen, og de har i utgangspunktet vært effektive selvforsvarsteknikker. Jigoro Kano vektla at teknikkene skulle være enkle og effektive.

Siden en effektiv selvforsvarsteknikk potensielt er svært skadelig for motstanderen er det nesten umulig å trene på effektivt på slike teknikker. Det man i beste fall kan gjøre, er å skaffe seg nyttige erfaringer. Dersom en situasjon først skulle oppstå, vil det selvsagt være nyttig å vite hva man er i stand til å gjøre. Stort sett er det den som tør å være råest mulig først som vil vinne. I en gatekamp er det ikke snakk om å utføre perfekte kast eller holdegrep. Derfor er første bud at man må unngå farlige situasjoner. Personer som er trygge på seg selv vil raskt trekke seg tilbake, for å unngå bråk.?

Personlig har jeg erfart at judotreningen gir meg en stor selvtillit som er utrolig nyttig i truende situasjoner. Jeg vet at dersom en kamp skulle oppstå, så vil jeg ha mange erfaringer å spille på. En judoutøver trenger ikke å bevise overfor noen at han/hun er tøff. Judoutøveren tester seg selv flere ganger i uken overfor likesinnede i kontrollerte omgivelser.?

Hvis man først skulle havne i en kampsituasjon, kan judo være en god ballast fordi man gjennom teknikkene legger vekt på å kontrollere motstanderen – framfor å slå eller sparke vedkommende.

Telefon : 21 02 98 20?
Faks : 21 02 98 21
?Hjemmeside: www.judo.no?
E-post: judo@nif.idrett.no?
Postadresse: Serviceboks1, U.S, 0840 Oslo

Hos Fighter Sport ANS kan du få kvalifisert hjelp.
Adressen er:
Fighter Sport ANS
Postboks 4781, 0506 OSLO
Butikken ligger i Storgaten 37, 0190 Oslo.
(Tlf.: 22114055 og faks: 22480309).

I tillegg vil de aller fleste judoklubber ha gunstige avtaler med leverandører av judodrakter. Ofte er det billigere å kjøpe judodrakt i klubben din framfor å ta direkte kontakt med butikker.

Den største forskjellen er utvalget av teknikker. I judo legger man vekt på kast og kontrollteknikker (holdegrep, armbend og kvelinger), mens man i karate stort sett benytter spark og slag. Man kan benytte spark og slag i judo, men det er kun i en spesiell form for aktivitet som kalles kata.?

Ordet judo er satt sammen av to tegn. Det første tegnet – ju – betyr myk. Det andre tegnet – do – betyr vei. Judo betyr dermed den myke vei.

Generelt kan man si at judoutøvere er lite utsatt for skader. Kampformen inneholder mange varierte øvelser som gjør at kroppen blir i stand til å takle mange ulike bevegelsesmønstre. Dette reduserer sjansen for skader. I tillegg fokuseres det på god oppvarming og lang uttøyning. I judo er det strenge regler, og de aller fleste farlige teknikker er forbudt å utføre.

Om kampformer

En kampform kan defineres som en system med teknikker, fysiske og mentale øvelser utviklet som en effektiv form for selvforsvar og angrep, både med og uten våpen. Opprinnelsen og historikken til kampformene er omdiskutert. Det finnes gamle former både i Hellas, Egypt, Japan, Kina og i mange andre kulturer.

Kampformene kan inndeles på mange ulike måter. Man kan snakke om myke og harde former, indre og ytre former, lineære og sirkulære former. De siste årene har det også blitt populært å blande kampformer.

Det finnes mange ulike kampformer. Noen mener det finnes like mange kampformer som det finnes trenere. Her er en liste med de vanligste kampformene (alfabetisk ordnet):

 1. Aikido
 2. Brasiliansk jujutsu
 3. Capoeira
 4. Daito Ryu Aiki-Jujustu
 5. Hapkido
 6. Hwa Rang Do
 7. Iaido
 8. Jeet Kune Do
 9. Judo
 10. Jujutsu
 11. Kali/Escrima/Arnis
 12. Karate
 13. Kendo
 14. Kenjutsu
 15. Kobudo
 16. Krav Maga
 17. Kyudo
 18. MMA
 19. Muay Thai
 20. Ninjutsu
 21. Praying Mantis
 22. Sambo
 23. Savate
 24. Silat
 25. Taekwondo
 26. Tai chi chuan
 27. Tang Soo Do
 28. Wing Chun
 29. Wushu/Gongfu

Det er et spørsmål bare du kan svare på. Selv om de aller fleste som driver med en kampform mener at deres treningsform passer alle mennesker, er det nok ikke helt sikkert at det virkelig er slik.

Svaret på dette spørsmålet er også avhengig av ditt mål med treningen. Mange begynner å trene for å lære seg selvforsvar, men etterhvert endrer målet med treningen seg fordi man oppdager at kampformen har flere spennende sider.

Hvis du for eksempel ser etter en eller annen form for “street self defence” er kanskje ikke tai chi eller kendo det beste valget. I stedet bør du kanskje snuse på bjj, mma, jujutsu, hapkido og så videre.?

Hvis du er ute etter meditasjon og filosofi er kanskje ikke boksing svaret. Da er kanskje aikido, tai chi, kendo eller iaido bedre.?

Hvis du er på jakt etter sport og konkurranse bør du ikke trene shaolin kung fu. Da er fekting, karate, judo, boksing, kendo, taekwondo svaret.?

Skal du utvikle muskulaturen og komme i svært god fysisk form er ikke aikido stilen du er ute etter. Da bør du velge karate, judo, brasiliansk jujutsu, muay thai, taekwondo eller capoeira.?

Ja. De positive virkningene av slik trening kan være økt impulskontroll, selvdisiplin, respekt og selvforsvar. Stort sett lønner det seg å velge såkalte myke kampformer i begynnelsen og etterhvert kan man trene mer harde kampformer dersom man ønsker det.?

Enkelte kampformer baserer sin virksomhet på ulike religioner og filisofier som for eksempel taoisme, buddhisme og zen. I praksis er dette mer avhengig av den enkelte instruktør enn selve kampformen. Dersom du tror dette kan bli et problem, kan det lønne seg å spørre instruktøren på forhånd.

De fleste kampformer har et beltesystem der hvitt som regel er for nybegynnere og svart er for utøvere som har trent en stund. I mellom disse to beltene er det ofte mange andre belter i diverse farger. Rekkefølgen og antallet variere i forhold til kampform, forbund, instruktør, klubb, land og så videre. Det er altså ikke sikkert beltefargene sier så mye om den faktiske dyktigheten til utøveren som bærer beltet.

Dette finnes det ikke noe absolutt svar på. Men det er mange som har en mening om hva ki er. Noen mener ki ikke eksisterer, men at det er er et forsøk på å forklare avanserte mekanismer i kroppen. Andre mener at ki eksisterer som en indre kraft som kan benyttes til å øke energien i en teknikk. Ki er slik sett det som binder tanken sammen med kroppens fysiske styrke. Atter andre mener at det ikke er så interessant om ki finnes. Disse framholder at ki er en brukbar modell for å forklare noe komplekst som foregår i kroppen. Aikido og tai chi chuan er to kampformer som fokuserer på bruk av ki.

Om trening

Det betyr ikke så veldig mye når på døgnet du trener. Det viktigeste er at du er våken nok til å kunne yte maksimalt.? Det finnes forsknings resultater som gir en pekepinn på når kroppen er mest mottagelig for trening. Men dette er nok aller viktigst for toppidrettsutøvere.

Nei, det er ikke sunt for kroppen å være i fysisk aktivitet når man har feber. Kroppen har behov for ro slik at sykdommen kan bekjempes. Særlig når man har feber er det viktig at man holder seg i ro.?

En gammel myte sier at treningen må vare minst 20-30 minutter for at man i det hele tatt skal forbrenne fett. Det er ikke riktig. Fettforbrenningen skjer hele tiden. Likevel er det slik at jo mer man trener desto mer fett forbrennes.?

Det er ikke noe poeng å drikke mer enn cirka 2 desiliter hver 10. minutt. Mer væske klarer ikke kroppen å ta opp uansett. Som du sikkert har erfart mister kroppen ofte mer væske i løpet av en hard judotrening. For å motvirke at yteevnen synker dramatisk er det viktig at du drikker en god del før treningen starter. På den måten unngår du å få et stort underskudd av væske i løpet av treningen.?