Kampsport preges ikke av religiøse undertoner, og de aller fleste som trener kampformer i Norge holder på med dette av andre grunner enn det rent åndelige. Like vel kan det være verdt å merke seg en stadig økende tendens til at folk søker noe mer med treningsinnsatsen enn de fysisk resultatene. Meditasjon, yoga og treningsformer som tai chi chuan er stadig på frammarsj. Judo inneholder flere elementer som gjør det enkelt for en trener å legge til rette for spirituelle opplevelser i dojoen.
Vi vet at trening er sunt for kroppen. Trening styrker muskler og skjelettet. Trening motvirker sykdommer, reduserer sjansene for at man får kroniske lidelser (for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2), og man kan til og med forlenge livet ved å trene regelmessig.
Men trening har i seg selv en egenverdi utover disse harde fakta. Trening har et åndelig aspekt. En vanlig judotrening kombinerer faktorer som spenning, fysisk utmattelse og taktiske vurderinger på en måte som gjør at aktiviteten er med på å øke kvaliteten på selve treningen og på livskvaliteten til utøverne. Dette er helt i tråd med judoens grunnleggende prinsipp om den mest hensiktsmessige bruke av både fysisk og mental styrke.
Lignende tanker gjør seg gjeldende i mange kampformer fra Asia. Det er derfor særlig trening fra denne verdensdelen som egner seg for folk som vil ha noe mer enn kun store muskler og god kondisjon.
Likevel skal man ikke se bort fra at andre treningsformer kan ha tilsvarende gunstige virkninger. Blant annet har man sett at folk som løper eller sykler langt har en tendens til å fokusere på det indre hos seg selv. Det er blant annet vanlig at man setter seg indre mål under en treningsøkt.
Dersom man regelmessig gjennom trening overvinner indre barrierer, og blir vant til å takle fysiske utfordringer både praktisk og mentalt, kan dette hjelpe deg i dagliglivet. Dette var en av målsetningene Jigoro Kano hadde da ha grunnla Kodokan judo. En judotrening er rett og slett effektiv terapi for alle mennesker i alle aldre. Treningen er rimelig og det er ingen negative bivirkninger.
Ta deg tid til å finne ut hvorfor du trener - ikke bare generelt, men i forhold til hver eneste treningsøkt. Sjekk også om du virkelig prioriterer din egen helse (gjennom blant annet å spise sunt, drikke nok væske og bruke nok tid til restitusjon).
Dersom du skal trene utholdenhet, kan det lønne seg å velge seg et emne som du kan tenke på. Den mentale utfordringen blir å holde seg til den tanken hele treningsøkten. Du må ikke nødvendigvis tenke på selve treningen, men du kan for eksempel forberede en tale, et brev, en oppgave eller noe tilsvarende.
Bruk ti minutter av hver treningsøkt til meditasjon. I judo er dette både enkelt å organisere, og det passer godt inn for eksempel i forbindelse med hilsingen før og etter treningsøktene (mokuso - jame). Et tips som kan gjøre det lettere å meditere er at man konsentrerer seg om å puste laaange og dyype åndedrag.
Spill rolig og avslappende musikk under nedkjølingsdelen av treningen. Musikk er et velegnet bindeledd mellom det fysiske og det emosjonelle.
Tren judo eller en annen kampform. Dersom du allerede trener judo, kan det være spennende å prøve noen økter i en annen gi, for å si det slik. Jeg har selv trent både karate, aikido, jujutsu og taekwondo i tillegg til judo, og det var spennende å se hva man la vekt på i de ulike kampformene.
Tren målbevisst på pusteteknikk. Øv på ulike grader av dype åndedrag. Når du puster virkelig dypt, kan det være lurt å tenke seg at den luften du puster inn skal helt nederst i magen. Magen skal bevege seg når du puster.
Skriv en kommentar