Ukemi waza

Noe av det første man trener på i judo er fallteknikker, og det fortsetter man å trene på hele judokarrieren. Ukemi waza er praktisk, nyttig og enkelte ganger livsviktig. Mange mener at det er fallteknikken som viser hvor god en judoka egentlig er. De aller fleste oppnår raskt et minimum av dyktighet i kunsten å falle uten å slå seg. Men fra dette tidspunkt det er viktig å fortsette treningen, slik at man stadig utvikler og perfeksjonerer sin ukemi waza.

Ulike fallteknikker

Målet for en judoka bør være at selve fallteknikken skal være en naturlig reaksjon på et fall. Så enkelt er det, men det kan være lettere sagt enn gjort. Her er noen generelle tips som vil gjøre det mindre vondt å falle:

Man bør senke tyngdepunktet sitt så raskt som mulig. På den måten blir selve fallhøyden så liten som mulig. Dette gjelder i all hovedsak fallteknikker bakover. Her setter man seg gjerne på huk - dersom man har mulighet til det.

Kraften (farten og kroppsvekten) bør reduseres. Det gjør man ved å fordele vekten over et så stort område som mulig og/eller ved å forlenge tiden selve fallet varer. I praksis kan man for eksempel rulle (= lang tid) eller la et stort område av kroppen treffe bakken.

Utsatte kroppsdeler kan avlastes ved at andre kroppsdeler treffer bakken først. Dessuten kan man “slÃ¥ av”, og dermed fÃ¥r Newtons lov om at kraft er lik motkraft gyldighet.

Dersom man utvikler en god fallteknikk, kan man lettere utvikle seg på andre viktige områder i judo. En utøver som ikke er redd for å bli kastet i bakken kan forsøke sine teknikker uten å frykte partnerens reaksjon. Dette gir større selvsikkerhet og frihet under trening.

Vil du lese mer om teknikker? Jeg kan anbefale følgende bøker som gir en god oversikt over judoteknikkene:

Del på FaceBookPost to MySpace!Gi Kudos til denne saken! Send til Klikkbart

Skriv en kommentar