JudoMania Online

informasjon om judo og selvforsvar

Tips for gode judooppvisninger

Skrevet av Arne Midtlund - 29.10.2007

Jeg har vært med på flere oppvisninger – enten som aktiv deltager eller som tilskuer. Kvaliteten på slike demonstrasjoner varierer veldig. Hvis man skal ha en judooppvisning for publikum, er det flere elementer man bør tenke på. Her er noen tips som kan være greie å huske på.

 • Det er viktig at alle tilskuerne ser hva som foregår. Mange judoteknikker forgår ved hjelp av ulike former for fotarbeid, og dermed blir deg et sentralt poeng å sørge for at de fleste ser føttene til både tori og uke.
 • Blant tilskuerne er det helt sikkert noen som ikke vet hva judo dreier seg om i det hele tatt. En kort forklaring kan være greit i slike tilfeller. Ta for eksempel med litt historikk, typiske kjennetegn og positive faktorer. Si lite, men si det høyt, tydelig og enkelt.
 • Hvis du skal holde en muntlig presentasjon om judo, så bør du snakke om det du kan noe om. Ikke prøv deg på detaljerte sammenligninger av judo og andre kampformer du så vidt vet hva dreier seg om. Forsøk på å snakke negativt om andre retninger slår bare negativt tilbake på deg selv.
 • Husk at publikum aller helst vil se et forrykende show. Det er lite sannsynlig at de kom for å se oppvarmingsøvelser og uttøyning. Kjør på med luftige teknikker, armbend, noen kvelinger og kanskje til og med et holdegrep eller to. Hvis du har en øvelse eller to som kan utføres av eller på publikum, så vekker det vanligvis begeistring.
 • Bruk de beste og mest erfarne utøverne i klubben når farlige eller avanserte teknikker skal demonstreres. I judo er det selvsagt et viktig poeng at søte, små barn klarer å kaste store, skjeggete menn i bakken. Men ikke la det være hovedelementet i oppvisningen. De fleste tror egentlig ikke på det uansett…
 • Bruk nettsidene til klubben eller nettsider som Youtube eller Flickr i etterkant slik at flere kan få seg den flotte oppvisningen.
 • Judo kata egner seg bra til oppvisning, men velg en liten del av en kata. Det kan bli kjedelig for folk som ikke har trent judo å se for eksempel hele nage no kata.
 • Muntlige presentasjoner av judo er nesten umulig uten visuelle hjelpemidler. Skaff deg noen skikkelig gode judobilder for å støtte framføringen din. Bruk gjerne hjelpemidler som Powerpoint eller Keynote.

Kilder

Les også dette

Del dette med andre

 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • MySpace
 • E-mail this story to a friend!
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
Følg JudoMania Online Del dette på Facebook

Skriv en kommentar