En akutt skade trenger akutt behandling. Tidligere het huskeregelen RICE (ro, is, kompresjon, elevasjon). De siste årene har man gått noe bort fra denne rekkefølgen, og nå heter huskeregelen RCIEM.

RO. Stopp aktiviteten med en gang! Ikke tren videre dersom du har revet over muskelfibre (fiberruptur) eller forstuet et ledd.

COMPRESSION. Legg et trykk på det skadde området med en gang. Det er spesielt de første minuttene som er viktige. (Tidligere mente man at skaden skulle kjøles ned først.)

IS. Kjøl ned området. Dette reduserer både smerten og blodsirkulasjonen. Kjøl ned cirka 20 minutter om gangen og gjerne mange ganger i døgnet. Ikke kjøl ned oftere enn hvert 90. minutt.

ELEVASJON. Løft området som er skadet over hjertehøyde hvis det mulig. Dette reduserer trykket på det skadde området.

MOBILISERING. Det er viktig Ã¥ bevege skadeomrÃ¥det kort tid etter skaden. Husk at dette ikke skal gjøre vondt. Det er altsÃ¥ ikke slik at man skal sitte i godstolen hjemme helt til man er frisk…

Forebygging

I så å si alle kampformer utsetter man seg selv og andre for ganske stor skaderisiko. Judo er i denne sammenheng ikke noe unntak, selv om vi liker å hevde noe annet. De mest opplagte kildene til skader er teknikker som kvelinger, arbend og kast. Både tori og uke er i denne sammenheng i faresonen. Et solid grunnlag når det gjelder styrke og kondisjon sammen med grundig oppvarming kan redusere sjansene for skader en god del.

Noen av de hyppigste skadene i judo er på ledd - særlig i tær, ankler, knær og albuer. (Dette er min personlige synsing. Korriger meg gjerne.) Skadene består i at ligamenter rives av eller at leddet kommer ut av stilling. Den vanligste måten å unngå dette på er ved å trene på muskulatur som støtter leddet. Denne muskulaturen gjør det vanskeligere å overstrekke et ledd. I tillegg styrker slik trening ligamentene slik at de ikke så lett ryker ved stor belastning.

Trening av nakken er viktig for alle som trener kampformer som involverer kast og bakkekamp. Styrketrening av nakkemusklene gjør at ukontrollerte bevegelser ikke oppstår så ofte, og dermed reduseres sjansene for skader. Nesten alle kampformer legger stor vekt på øvelser som styrker midjen - både på for- og baksiden (mage, korsrydd og hofte).

De som trener seriøst vet at man har såkalte muskelpar (agonist/antagonist) overalt. Et eksempel på et slikt par er biceps og triceps. Slike muskelpar er helt sentrale i arbeidet med å motvirke at skader skal oppstå. Det er viktig å trene disse musklene slik at man får en balansert styrke. Det vil at trener man forsiden av lårene, så må man huske å trene baksiden av lårene også.

Is eller gele?

De siste årene har det kommet mange nye løsninger når det gjelder nedkjøling av skader. De to mest populære metodene er en moderne isgele og en mer gammeldags ispose. Begge metoder har både fordeler og ulemper. Gele er best mht. smerte og brukervennlighet, og ispose er best mht. nedkjøling og pris.
Del på FaceBookPost to MySpace!Gi Kudos til denne saken! Send til Klikkbart


Les også