Treningstips

Her er noen generelle treningstips som kan komme godt med når det ikke virker så veldig inspirerende å trene. (Vi leser mye om alle støttemedlemmene til SATS i media for tiden, men slike medlemmer finnes vel ikke i din judoklubb…) Og for å være helt ærlig: Når Barack Obama har tid til å trene så bør vel du også ha det…

Disse rådene passer for alle uansett ferdighetsnivå og aktivitetsnivå. Husk at treningen bør være lystbetont for at den skal ha noen særlig effekt. Effekten av rådene er avhengig av hvilken personlighet du har. Noen er svært innstilt på konkurranse, noen er opptatt av det sosiale, mens atter andre er individuelt anlagt. Din personlighet har avgjørende betydning, for hvilke råd du bør følge. Les og bli klok!

Skaff deg treningsklær. Det høres kanskje litt banalt ut, men det er faktisk ofte slik at man trener bedre i klær man trives i. Treningstøyet skal alltid være rent - både for din og andres trivsel. Dersom du reiser på ferie, må du selvsagt ta med deg passende treningstøy.

Bestem deg for hvor mye tid du vil bruke på treningen. Finn ut hvor mye tid det er realistisk for deg å bruke til trening. Ikke tren mer enn det du selv føler at du har tid til. Hvis du trener så mye at andre viktige områder i livet ditt må nedprioriteres, vil du ikke klare å opprettholde aktivitetsnivået.

Ha et mål for treningen. Uten et mål blir planlegging vanskelig. Et mål kan for eksempel være å utføre en viss teknikk bra, eller det kan være å løpe 5 kilometer på 16 minutter. Du kan alltid lage deg nye mål.

Sørg for å endre på treningen nesten hver gang. Variasjon er motiverende. Dersom du har mulighet burde du trene variert. Hvis det er snakk om styrketrening, burde programmet forandres minst annenhver måned. Hver måned bør du forsøke noe helt nytt - enten en helt ny treningsform eller nye idretter. Vær kreativ, og husk at det finnes mange flere aktiviteter enn de du kan trene i et idrettslag eller på et helsestudio. Ved å skifte treningsmåte eller intensitet unngår du å stagnere i utviklingen, og du tvinger kroppen til å tilpasse seg nye bevegelser og intensitetsnivåer.

Skaff deg en treningspartner som helst er litt mer motivert enn deg og som har disiplin og treningsiver. På den måten er du nesten sikker på at du kommer deg på trening selv om du egentlig ikke er så veldig motivert. Om dette er vanskelig i praksis, bør du i det minste sørge for at venner og kjente støtter deg i din trening.

Sørg for at trenerne dine har nødvendig utdanning og erfaring. De fleste seriøse treningssenter prioriterer trenerutdanning. Sjekk gjerne bakgrunnen til trenere og instruktører før du melder deg på et kurs. Hvis de gir deg et svar du ikke er fornøyd med, skal du heller finne deg et annet sted å trene.

Prioriter å trene på det du er dårligst til. Dersom sparkene dine er elendige skal du nesten bare trene spark. I praksis trener man ofte ubevisst mer på det man er dyktig til. Ved å fokusere på det man er dårlig til, kan man kanskje oppnå en viss balanse i treningsmengden.

Varm alltid godt opp! Dette er alfa & omega både for å motvirke skader, men også for å øke motivasjonen.

La treningen bli en naturlig del av hverdagen. Forsøk å trene på samme tidspunkt hver gang. Dette gjelder også måltidene.

Uttøyning er ekstremt viktig. En smidig muskel tåler mye trening.

Se på et år som 365 dager. :-) Kanskje ønsker du å trene 200 av disse dagene. Dermed har du 165 dager fri!

Husk å puste riktig. Lær deg riktig pusteteknikk. Bruk dette når du trener. Kroppen trenger oksygen.

Varier intensiteten. Kroppen venner seg fort til trening. Varier både løpe- og styrketrening slik at kroppen stadig får nye utfordringer. Selv om intensiteten blir høy, må du forsøke å holde kvaliteten på et høyt nivå.

Unngå overtrening. Husk at kroppen trenger hvile. Hvis du absolutt må trene hver dag, må du sørge for at treningen er ekstremt variert. Hard styrketrening krever nesten 3 døgns hvile før kroppen er fullstendig restituert.

Drikk mye vann. Uten en positiv væskebalanse blir du fort sliten og slapp.

Klokken er en utmerket treningspartner - både når det gjelder utholdenhetstrening og styrketrening.

Tenk tennplugg. Muskelen er som en tennplugg: den gnistrer i starten. Første gang man gjør en øvelse er altså viktigst. Konsentrer deg om å utføre øvelsen med høy kvalitet allerede første gang.

Begynn med en livsvarig diett. En sunn diett skal du kunne holde deg til hele livet. I en slik diett inngår en del gode basisprodukter, regelmessige måltider og muligheter for litt ekstra en gang i blant. Du bør spise 4-6 ganger hver dag.

Trening er en livsstil. Vær stolt over at du trener! La din sunne innstilling til kropp og sjel gjennomsyre hverdagen din.

Tren hjemme! Det finnes mange effektive øvelser man kan gjøre hjemme. Situps er et godt eksempel.

Finn minst fem øvelser til hver muskelgruppe, og lær deg disse skikkelig. Prøv alle nye øvelser du kommer over. Eksperimenter! Bare du kan finne ut hva som passer for din kropp.

Prøv å slå din egen personlige rekord hver gang. Dette passer spesielt godt dersom du trener anaerob utholdenhet eller i en del former for styrketrening.

Tren tidlig om morgenen. Det beste med å trene tidlig om morgenen er at man frigjør hele dagen og kvelden til andre formål.

Tren sent om kvelden. Hvis du er av den typen som likevel er sent oppe hver kveld, kan du utnytte disse timene fornuftig med litt trening. Du rekker uansett de viktigste programmene på tv…

Les også dette

0 kommentarer ↓

Ingen kommentarer hittil... Bli den aller første som kommenterer dette ved å fylle ut skjemaet nedenfor.

Skriv en kommentar