Mae ukemi

Mae ukemi eller forlengs fallteknikk gjøres på to helt ulike måter. Den minst brukte metoden er å la underarmene og håndflatene møte bakken (i stedet for ansiktet). Når man benytter denne formen for mae ukemi, er det viktig at man forsøker å slå av i samme øyeblikk som man treffer underlaget.

Den andre formen for mae ukemi har nok skapt frustrasjoner for de aller fleste nybegynnere på judotreninger. Her er den meningen at du skal rulle framover over den ene armen, uten at hodet treffer bakken. Armen og ryggen formes som en halvsirkel, og når bena kommer i kontakt med underlaget velger du om du vil reise deg, eller om du vil slå av og bli liggende.

Øvelsene er behagelig å utføre når du har lært den, og den har praktisk nytte i selvforsvarssituasjoner blant annet fordi du kan bevege deg vekk fra en motstander ved å rulle.

For judotreneren er det viktig å legge vekt på at hodet ikke skal treffe matta, og at rygg og arm skal krummes.

Fallteknikken kan trenes inn på mange måter. En vanlig metode er å bruke del-hel metoden. Man lærer altså hver del for seg, og til slutt setter man det hele sammen til en større helhet. Naturlige deler man kan trene på er: stupe kråke, rulle med krum rygg (både forover og bakover), slå av.

Det er vanlig at man starter innlæring av øvelsen med en knestående utgangsposisjon, men min erfaring er at nybegynnere da ofte ikke får nok fart til å fullføre en rulle.

Del på FaceBookPost to MySpace!Gi Kudos til denne saken! Send til Klikkbart

Skriv en kommentar