Chuck Norris

Hans egentlige navn er Carlos Ray Norris, og han er fra Ryan, Oklahoma i USA. Norris ble født 10. mars 1940. Chuck Norris har trent judo ganske lenge, og han har svart belte. Han begynte å trene judo mens han var i US Air Force, men sluttet med judo da han ødela armen sin under trening. Han sier selv at det var judo som var det store på 60-tallet. “Folk flest hadde ikke engang hørt om karate.” I stedet for judo begynte Norris å trene tang soo do som inneholdt teknikker han kunne benytte selv om han var skadet. Det var i løpet av disse årene han fikk tilnavnet Chuck.

Chuck Norris var amerikansk mester i karate (mellomvekt) i årene 1968 til 1974. Han har svart belte i tang soo do og tae kwon do. Midt på 70-tallet vant han mange priser for sin innsats i kampsport, og Norris fikk etter hvert et godt rykte som trener. Han har blant annet vært trener for Steve McQueen, Bob Barker og Priscilla Presley. Norris var det aller første medlemmet i Black Belt Magazines Hall of Fame.

I 1997 ble han den første vestlige som ble tildelt 8. dan i taekwondo. Chuck Norris har utviklet sin egen stilart, Chun Kuk Do.

1990 grunnla han en stiftelse som arbeider mot narkotika – Kick Drugs Out of America. Arbeidet er spesielt rettet mot ungdom, og Norris har fått mye ros for dette prosjektet.

Chuck Norris har spilt i mange flere filmer, men de bærer ikke akkurat preg av å være klassikere. Han har dessuten skrevet noen få filmmanus og bøker. I tillegg er han stunt-koreograf. Her i Norge er han nok mest kjent fra tv-serien Walker Texas Ranger. Her er en kort filmografi:

  • The Warrior Within (dokumentar) – 1973
  • The Return of the Dragon (Way of the Dragon) – 1973
  • Game of Death – 1978
  • Missing in action – 1984
  • The Delta Force – 1986

Les også dette:

Stikkord: ,