Stor enighet om nye regler


Japan, Frankrike og Brasil var de første landene som anerkjente regelendringene som første gang ble testet ut under junior-VM i Thailand 23. - 26. oktober 2008. Disse tre nasjonene er blant verdens mektigste judonasjoner, og dermed har de fleste andre land fulgt etter. Resultatet er regelendringer som vil gjøre judo enda mer fokusert på gode kast og spektakulære teknikker.

Nå har også IJF gått god for forslagene til nye konkurranseregler, og endringene gjøres gjeldende fra 1. januar 2009. Her er en oversikt over noen av de viktigste forandringene:

  • Koka fjernes
  • Nye regler for rekvalifisering
  • Judoteknikker godkjennes så lenge minst én av utøverne har en del av kroppen innenfor kampområdet. (Det vil ikke dømmes matte i slike tilfeller.)
  • Strengere straff for å holde i bukser, innta en defensiv posisjon, utføre falske angrep.
  • Ny regler for Golden score.

Lederen for det japanske landslaget, Hitoshi Saito, sier at de er glade for forslagene. “De nye reglene er nødvendige for å gjenoppreise den ekte judoen. Vi er glade for at IJF virkelig tenker kontruktivt om judo,” sier han til IJF. Saito er opptatt av at regelendringene vil føre til flere ippon i judo, og det er noe japanske trenere og utøvere tradisjonelt og alltid har vært opptatt av.

Patrick Rosso uttaler på vegne av det franske landlaget av de også setter pris på endringene. Han mener det er nødvendig med en grundig analyse før man endelig kan uttale seg om effekten, men han legger til at det ved første øyekast kan se ut som om klassisk judo er på vei tilbake.

Russo sier videre at i løpet av de senere årene har man sett en tendens til utvanning av judo. Judo har blitt blandet med andre kampformer, og dette har ikke vært bra for judoens plass blant annet i de olympiske leker. Han er også ganske fornøyd med systemet for rekvalifisering.

Det brasilianske landlagstreneren, Henrique Guimarães, som selv vant bronse under OL i Atlanta i 1996 sier: “Jeg skulle ønske at jeg forsatt konkurrerte slik at jeg fikk oppleve den ekte judoen igjen.” Han mener at allle judonasjoner, publikum og media vil nyte godt av dette fordi judoen vil bli mer actionpreget og severdig.

Flere nasjoner uttaler at de liker de nye reglene i forhold til kampområdet og mattekanten. Men det advares også mot dommere som kanskje ikke vil dømme i tråd med de nye retningslinjene. Det er sikkert ikke bare jeg som synes dommere har en lei tendens til å utbasunere matte i tide og utide…

Per-Arne Grime har lagt ut mer informasjon om dette på nettsidene til Norges Judoforbund.

Les også dette

2 kommentarer ↓

#1 Georg Ulvehøj - 09.12.08 kl. 9:50

Så bra!
Da kanskje vi endelig kan komme ifra å være en kampsport (med betoning på kamp og sport), tilbake til å bli en Krigs Kunst (Martial Art) med betoning på kunst.

Spørs bare om judotrenere i dag skjønner hva det vil si… det har gått flere generasjoner siden vi var stolte over å være en budoart.

#2 Arne Midtlund - 09.12.08 kl. 12:41

Jeg synes vi skal ha plass til både konkurransebiten og den tradisjonelle kampformutøvelsen. Det gjør selvsagt ingenting om disse to elementene nærmer seg hverandre.

Når det gjelder dette med martial art, kampform, krigskunst, kampsport, gendai budo, koryu bujutsu, så er ikke jeg så opptatt av hva judo egentlig skal eller bør ha som merkelapp. Jeg tror mange bruker kampsport og gendai budo i sin omtale av judo.

Her er det mer å lese om dette emnet:

http://judomania.org/1999/04/05/jigoro-kano/

og her står det litt om hvordan han tenkte:

http://judomania.org/2007/06/12/prinsipper-i-judo-av-jigoro-kano/

Skriv en kommentar