Treningsdagbok

Mange idrettsutøvere har allerede sett de store fordelene ved å føre idrettdagbøker. Hvis du skriver en god dagbok, er det enkelt å finne ut hva som virker og hva som ikke virker av ulike treningsmetoder du utsetter kroppen din for. I tillegg er det selvsagt en kjempemotivasjon i seg selv.

Noe av det viktigste med en treningsdagbok er at du kan redusere sjansene for skader betydelig. Hvis du plutselig får vondt i knærne eller andre steder på kroppen, kan du sjekke om du har økt treningsmengden for mye. Hvis hvilepulsen er veldig høy, kan det bety at en forkjølelse er på vei. Da kan det være lurt å redusere treningsmengde og intensitet.

Det finnes mange varianter av treningsdagbøker; det viktigste er at du finner en dagbok som passer deg og ditt nivå. Avanserte judoka bør aller først sette opp en kravs- og kapasitetsanalyse. Deretter kan man lage en plan for treningen og en treningsdagbok tilpasset hver enkelt utøver. Konkurranseutøvere ønsker kanskje å kombinere treningsdagboken med en konkurransedagbok? Prøv deg fram til hva som passer best for deg.

Ikke gi opp å føre treningsdagboken din før du har prøvd ett års tid. Sett av tid til å analysere treningsdagboken din hver måned. Spør gjerne treneren din om hjelp. Og uansett hva du gjør: Ta vare på dagboken til du blir gammel! Den kommer til å bli et kjært minne!

Du kan selvsagt føre treningsdagbøker på datamaskinen din, men husk at det gjerne tar litt lenger tid enn å føre for hånd. Det er for eksempel greit å bruke programmer som Excel til å lage en treningsdagbok. I så fall kan du lage flotte grafer og søyler som viser din framgang.

Mange unnskylder seg med at det tar lang tid å føre en treningsdagbok. Det er rett og slett en dårlig unnskyldning! Tenk deg hvor mange timer du bruker på judotrening i uka. Og så kan du jo tenke litt på hvor dumt det er hvis for eksempel 30 % av den tiden brukes feil. Kanskje du kunne trene mer effektivt hvis du tok deg 5 minutter etter hver trening til å skrive litt om hvordan treningen fungerte? Her er det selvsagt helt sentralt at dagboken analyseres - helst av en trener.

Et annet viktig tips i forhold til dette med tidsbruk er at du bør lage en treningsdagbok som er enkel å oppdatere. Forsøk å unngå en dagbokform der du må skrive tekst i lass og tonnevis. Det er ikke noen vits i. Kanskje det er bedre med en skjema der du bare fyller inn noen korte kommentarer og tall?

Last ned to eksempler her:

Les også dette

1 kommentar hittil ↓

#1 Treningsdagbok - 20.08.07 kl. 0:07

[...] disse punktene velger noen utøvere å skrive om kosthold og søvn i treningsdagboken. Les mer om treningsdagbøker på judosidene mine (JudoMania [...]

Skriv en kommentar