Zori


De fleste av oss er kjent med flipp-flapper eller kipp-kjapper eller sandaler av typen med helt flat såle og noen enkle bånd som du stikker tærne inn i. Men du visste kanskje ikke at disse har sin opprinnelse i det japanske og tradisjonelle fottøyet som heter zori?

Det er selvsagt lignende plagg i flere enn den japanske kulturen, men zorien ble utviklet i Japan i løpet av Heian-perioden (794-1192), og som sp mye annet i Japan var denne sandalen sterkt påvirket av kinesisk kultur. Det var ført i løpet av Edo-perioden (1601-1867) at japanske stil og mote fikk utvikle seg på egne premisser. Det ble rett og slett slik fordi landet ble isolert fra resten av verden i en periode på 250 år.

Den tradisjonelle japanske zorien er lagd av risstrå (akkurat som mattene som dekker gulvet i mange japanske hjem og dojoer), og den holdes festet til foten ved hjelp av en stropp (hanao). Denne stroppen er vanligvis lagd av svart stoff, for eksempel fløyel.

Begrunnelsen for å lage en så åpen form for sko, erl selvsagt det fuktige og varme klimaet som man finner i store deler av Japan. Designet gjør det også enkelt å ta av seg fottøyet før man går inn i boligen.

Flere familier tilbyr gjestene sine et par zori som du kan bytte til i den delen av boligen som kalles genkan (inngangspartiet). Da er det meningen at du skal gå med zorier der det ikke er matter tatami, og at du skal ta av zoriene når du skal inn i rom dekket av matter. Her er det viktig at du ikke tråkker direkte på gulvet når du tar av deg zoriene.

Denne skikken kjenner vi igjen fra mange dojoer. Ikke tråkk med bare føtter på gulvet utenfor matteområdet, samtidig som du heller ikke skal tråkke med sko på mattene. Dette har både med hygiene å gjøre, og det handler i tillegg om å beskytte mattene fra å li ødelagt.

Zoriene skal plasseres pent med tuppen inn mot mattene. Verten plasserer de på midten av mattekanten med tuppen ut før du skal dra igjen. Dette kan man erfare når man besøker et japansk hjem, et tempel, en restaurant eller ulike historiske bygninger.

Dosoku de agarikomu (gå inn med sølete føtter) blir det sagt om personer som ikke er nøye med denne formen for etikette.

Etter andre verdenskrig er det vel nesten ingen person i verden som ikke en eller annen gang har ikledd seg et eller annet på føttene som kan minne om zorier. Billige i produksjon og luftige om sommeren en en god kombinasjon.

Kilder:

Les også dette

5 kommentarer ↓

#1 emil - 09.05.08 kl. 23:09

vet du hvor man kan få kjøpt disse?

#2 Arne Midtlund - 10.05.08 kl. 21:48

Det kan jeg dessverre ikke svare på. Kanskje https://www.fighter.no eller https://www.mobech.no kan hjelpe deg.

#3 New tradition at Stavanger Aikido: The old tradition of wearing zori! « Stavanger Aikido - 03.10.08 kl. 10:45

[...] above is borrowed from this article, by the way) is no longer available online, but there is a rendering in Judomania Online (in [...]

#4 Horangi - 09.11.08 kl. 23:09

Kom over denne da jeg letet rundt etter noe helt annet.
Tenkte den kunne være av interesse! :-)

https://shop.topten-italia.com/products.aspx?c0=13&c2=237&category=Taekwon-Do-Fitnesswear-Shoes

#5 Arne Midtlund - 12.11.08 kl. 8:34

Takk for tipset! Og for oss judofolk, vil jeg bare nevne at sidene inneholder utstyr for oss også. :)

Skriv en kommentar