By Arne MidtlundPublished: 09.05.2007Posted in: TreningTags: Trening, Utholdenhet
skrev for ikke så lenge siden om hvordan flere fotballklubber måler utøvernes intensitet på trening. På den måten kan øktene tilrettelegges bedre for hver enkelt utøver. Er det noen som har tilsvarende systemer for judo?
Jeg husker at vi fablet om pulsklokker på 90-tallet i klubben min. Sven-Ove Johansen (nå Krokstad Judoklubb ) var en nysgjerrig trener som ikke var redd for å tenke nytt. Problemet for oss var at pulsklokker gjerne harmonerer dårlig med judotrening. Både klokker og sensorer er digre og klumpete.
Er det noen som kjenner til måter man kan gjøre dette på i en judo-sammenheng?
Les også dette
About the Author
Jeg heter Arne Midtlund (f. 27.11.1971), og jeg har trent judo siden september 1983. I 1989 graderte jeg meg til 1. dan, og jeg var da blant de aller yngste i Norge med svart belte i judo.
I løpet av de årene jeg har trent judo, har jeg fått mange nyttige erfaringer som jeg ønsker å dele med andre, blant annet gjennom disse sidene. Favoritteknikkene mine i judo er dropdown seoi nage og ko uchi gari. Jeg er helt klart mest glad i tachi waza.
Jeg har stor erfaring som trener - både i klubb og krets. Utøverne jeg har vært trener for har vært alt fra nybegynnere til landslagsutøvere - både jenter og gutter, unge og gamle. Dessuten har jeg vært med på å arrangere flere selvforsvarskurs for barn, ungdom og kvinner. Jeg har deltatt i mange konkurranser - både som representant for klubb og krets, og jeg har vært utøver i rekrutteringsgruppen til landslaget i judo.
De siste årene har jeg ikke deltatt i konkurranser, men jeg er fortsatt aktiv som trener både i judo og i andre kampformer. I tillegg arbeider jeg som lærer i kroppsøving i grunnskolen. For tiden er jeg medlem i NJJK.
I løpet av de siste 25 årene har jeg tilegnet meg en del erfaringer og ganske god innsikt i flere kampformer. Jeg har blant annet trent shotokan karate, taekwondo, hapkido, aikido og jujutsu. Dessuten har jeg en del kunnskaper om jeet kune do, kendo, iaido og wing chun gung fu.
Vel, dagens pulsklokkebelter er ikke så veldig klumpete, så jeg tror det skulle la seg gjøre å trene med dem. Dessuten er det nå mulig å få tak i belter med lenger rekkevidde, slik at utøveren ikke nødvendigvis behøver å ha på seg klokken. Signalene kan heller sendes til en sentral mottager, som videreformidler til en datamaskin. Et eksempel er Activio (https://www.activio.se/index3.htm), et system som holder orden på 40 utøvere samtidig. Det finnes sikkert andre systemer også, som kan ta imot signaler fra et belte, og overføre disse til datamaskinen for analyse i etterkant.
Ellers så er det å bedrive høyintensitetstrening absolutt en bra ting! Har du pulsklokke så vet du at du trener med god nok intensitet, og får maks utbytte av treningen!
Activio-systemet så interessant ut, og pulsbeltene så ikke så aller verst ut.
Problemet er at det koster ganske masse penger, så det må nok en stor og veldrevet klubb til før man får råd til sånt. Eller kanskje man kan gå sammen med et treningssenter eller noe i den duren…
Hehe, og nå først sjekket jeg Aftenposten-artikkelen, hvor de bruker nettopp et slikt system jeg snakker om. 40.000 kroner er kanskje “bare” for en tippeligaklubb, men ikke for de fleste judoklubber rundt om i landet.
Husker jeg trente på Nippon karateklubb i Drammen, og på årsmøtet gikk vi gjennom budsjettet som var på 750 000 kroner. En fantasisum i forhold til judoklubbene jeg kjente til på den tiden.
Regner ikke med at klubber rundt omkring i Norge har så god økonomi siden 65 % av Norges klubber opplever en nedgang i medlemsmassen.
40 000 stive kroner, kanskje NIFS kan kjøpe, og så kan jeg låne
NIFS går nok ikke med overskudd i det hele tatt for tiden, snarere tvert imot. Vi har dessverre større utgifter enn inntekter i.o.m. at vi har lokalene, men ikke nok medlemmer til å betale for dem. Håper det snur seg om ikke lenge, for det er veldig godt å ha de lokalene!