Comments on: 90 prosent ender på bakken https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/ informasjon om judo og selvforsvar Sun, 20 Jul 2008 22:16:03 +0000 https://wordpress.org/?v=2.5.1 By: Arne Midtlund https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/#comment-166 Arne Midtlund Mon, 04 Jun 2007 17:33:13 +0000 https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/#comment-166 Tusen takk for tipset. Leste artikkelen med stor interesse. Selv om alle hendelsene er knyttet Baltimore i USA tror jeg dette har overføringsverdi til andre steder også. Det viser kanskje også at politifolk møter en litt annen type motstand enn vanlige folk gjør i en "vanlig" slåsskamp. Tusen takk for tipset. Leste artikkelen med stor interesse. Selv om alle hendelsene er knyttet Baltimore i USA tror jeg dette har overføringsverdi til andre steder også.

Det viser kanskje også at politifolk møter en litt annen type motstand enn vanlige folk gjør i en “vanlig” slåsskamp.

]]>
By: Christian https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/#comment-165 Christian Mon, 04 Jun 2007 12:28:00 +0000 https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/#comment-165 Bare en link til en annen undersøkelse som gir litt andre tall. https://www.blackbeltmag.com/document/144 Bare en link til en annen undersøkelse som gir litt andre tall.
https://www.blackbeltmag.com/document/144

]]>
By: Arne Midtlund https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/#comment-97 Arne Midtlund Sat, 24 Mar 2007 08:20:17 +0000 https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/#comment-97 "Man ønsker ikke å kontrollere den andre, men å uskadeliggjøre denne." Kanskje man ønsker å ufarliggjøre framfor å uskadeliggjøre, eller blir det bare ordkløveri? Ellers er jeg enig med deg i dette med kontroll når en person ligger på bakken. Bra poeng du har når det gjelder å unngå å havne på bakken hvis man overfalles av flere enn en person. “Man ønsker ikke å kontrollere den andre, men å uskadeliggjøre denne.” Kanskje man ønsker å ufarliggjøre framfor å uskadeliggjøre, eller blir det bare ordkløveri?

Ellers er jeg enig med deg i dette med kontroll når en person ligger på bakken. Bra poeng du har når det gjelder å unngå å havne på bakken hvis man overfalles av flere enn en person.

]]>
By: Jarne Byhre https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/#comment-92 Jarne Byhre Fri, 23 Mar 2007 17:22:48 +0000 https://judomania.org/2007/03/10/90-prosent-ender-pa-bakken/#comment-92 Først vil jeg bare poengtere at denne kommentaren er ikke ment som noe annet enn en personlig refleksjon over påstanden. Det er viktig å ta med visse aspekter om hva man ønsker å oppnå i en gitt situasjon. Når politiet pågriper en person så må de få kontroll over situasjonen og personen. Der situasjonen krever det så er de også nødt til å sette håndjern på vedkommende. Det er klart lettere å gjøre dette dersom personen ligger på bakken (med ansiktet ned), altså ønsker nok politiet å trekke situasjonen ned på bakken. Har man derimot en situasjon der man er alene mot flere andre er dette en ugunstig situasjon da man er lettere utsatt for spark fra de andre (noe som er vanligere enn at man står en mot en). Det er også gjerne slik at en angriper først prøver å slå, dytte og/eller sparke fra stående posisjon først heller enn å bryte, kaste, feie eller på annen måte legge noen i bakken fordi man psykologisk sett gjerne føler seg sterkere når man står. Og fordi man ønsker å avslutte så raskt som mulig. Man ønsker ikke å kontrollere den andre, men å uskadeliggjøre denne. Hensikten, målet og utgangspunktet er altså ganske forskjellig. I de fleste situasjoner er det for de aller fleste altså både et ønske om å forbli stående og en ulempe å havne på bakken. Kanskje det kunne vært interessant å se på hvor mange av de som havner på bakken som faktisk forsøker å reise seg opp igjen for å fortsette oppe? Først vil jeg bare poengtere at denne kommentaren er ikke ment som noe annet enn en personlig refleksjon over påstanden.

Det er viktig å ta med visse aspekter om hva man ønsker å oppnå i en gitt situasjon. Når politiet pågriper en person så må de få kontroll over situasjonen og personen. Der situasjonen krever det så er de også nødt til å sette håndjern på vedkommende. Det er klart lettere å gjøre dette dersom personen ligger på bakken (med ansiktet ned), altså ønsker nok politiet å trekke situasjonen ned på bakken. Har man derimot en situasjon der man er alene mot flere andre er dette en ugunstig situasjon da man er lettere utsatt for spark fra de andre (noe som er vanligere enn at man står en mot en). Det er også gjerne slik at en angriper først prøver å slå, dytte og/eller sparke fra stående posisjon først heller enn å bryte, kaste, feie eller på annen måte legge noen i bakken fordi man psykologisk sett gjerne føler seg sterkere når man står. Og fordi man ønsker å avslutte så raskt som mulig. Man ønsker ikke å kontrollere den andre, men å uskadeliggjøre denne. Hensikten, målet og utgangspunktet er altså ganske forskjellig.

I de fleste situasjoner er det for de aller fleste altså både et ønske om å forbli stående og en ulempe å havne på bakken. Kanskje det kunne vært interessant å se på hvor mange av de som havner på bakken som faktisk forsøker å reise seg opp igjen for å fortsette oppe?

]]>