Konkurransetips for nybegynnere

shiai1De fleste som trener judo vil før eller siden delta i en eller annen form for konkurranse – shiai. Stort sett vil man da kunne risikere å møte utøvere på et helt annet teknisk nivå enn det man selv befinner seg på. I judokonkurranser inndeles man nemlig i vektklasser. Beltegraden eller antall år man har trent er ikke avgjørende i denne sammenhengen. Hvordan skal du som fersk utøver med gult eller oransje belte klare deg mot en durkdreven ringrev med brunt eller svart belte?

 • Ha det gøy – ikke fokuser for mye på resultatet, se på konkurranser som en arena for læring
 • Angrip – ikke vent på at det erfarne utøveren du går mot skal komme med sine fantastiske teknikker
 • Kumi kata – bruk de første sekundene av kampen til å skaffe deg et godt grep. Du kan lett bli overveldet av intensiteten som erfarne judoka har når de skal skaffe seg et godt grep. Ikke la deg vippe av pinnen, og ikke ta til takke med et dårlig grep.
 • Unngå stive armer – du blir sannsynligvis straffet av dommeren, og du reduserer hastigheten på dine egne teknikker dramatisk
 • Se og lær – følg nøye med på alle kampene i din vektklasse.
 • Konkurransedagbok – skriv ned hvilke teknikker du forsøkte, hvem du gikk kamp mot, om du vant eller tapte.
 • Treningsdagbok – skriv litt om hva du trener, hvor ofte, hvilke teknikker du får til og hvilke du må øve mer på.
 • Randori – bruk teknikker du har trent på i randori, ikke tenk så mye på resultatet, men forsøk å gjøre teknikkene så godt du kan. (Les 25 randoritips.)
 • Les også dette

  http://judomania.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://judomania.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/myspace_48.png http://judomania.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://judomania.org/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

About the Author

Jeg heter Arne Midtlund (f. 27.11.1971), og jeg har trent judo siden september 1983. I 1989 graderte jeg meg til 1. dan, og jeg var da blant de aller yngste i Norge med svart belte i judo. I løpet av de årene jeg har trent judo, har jeg fått mange nyttige erfaringer som jeg ønsker å dele med andre, blant annet gjennom disse sidene. Favoritteknikkene mine i judo er dropdown seoi nage og ko uchi gari. Jeg er helt klart mest glad i tachi waza. Jeg har stor erfaring som trener - både i klubb og krets. Utøverne jeg har vært trener for har vært alt fra nybegynnere til landslagsutøvere - både jenter og gutter, unge og gamle. Dessuten har jeg vært med på å arrangere flere selvforsvarskurs for barn, ungdom og kvinner. Jeg har deltatt i mange konkurranser - både som representant for klubb og krets, og jeg har vært utøver i rekrutteringsgruppen til landslaget i judo. De siste årene har jeg ikke deltatt i konkurranser, men jeg er fortsatt aktiv som trener både i judo og i andre kampformer. I tillegg arbeider jeg som lærer i kroppsøving i grunnskolen. For tiden er jeg medlem i NJJK. I løpet av de siste 25 årene har jeg tilegnet meg en del erfaringer og ganske god innsikt i flere kampformer. Jeg har blant annet trent shotokan karate, taekwondo, hapkido, aikido og jujutsu. Dessuten har jeg en del kunnskaper om jeet kune do, kendo, iaido og wing chun gung fu.