Visste du?

Her har jeg samlet en del informasjon som egentlig ikke er så veldig viktig å vite noe om. Men det er jo ofte slike ting like vel er det aller mest interessante. Visste du forresten at Aamodt og Kjus har trent judo som en del av sin alternative trening?

Visste du at…

 • kong Harald har trent judo? Norges Judoforbund har litt mer informasjon om dette på sine nettsider.
 • en mann i Nagano, Japan brukte judo for å jage bort en bjørn? I følge en japansk avis var Keiichi Yamaguchi, 63 år, på soppsanking da han ble angrepet av asiatisk svartbjørn på 170 cm. Bjørnen bet mannen i hånda og låret. Mannen svarte med å slå bjørnen i magen og på nesa, før han kastet bjørnen med en judoteknikk. Dette medførte at bjørnen stakk av.
 • Sydney-OL i 2000 ble en bokstavelig talt en tung opplevelse for det britiske gullhåpet i Judo, Debbie Allen? Europamesteren fra 1999 skulle stille i 52-kilosklassen, men oppdaget tre timer før siste innveiing til sin store forskrekkelse at hun veide 400 gram for mye. Debbie føk rett i badstuen for å svette ut det hun kunne, hun klippet av seg det meste av sitt lange hår, til og med leggbarbering ble forsøkt. Men da vekten like fullt viste 50 grams overvekt, ble stakkars Debbie så fortvilet at hun ifølge rapportene skal ha revet av seg undertøyet i et siste desperat forsøk. Det hjalp ikke.
 • Zinedine Zidane egentlig skulle begynne med judo som 14-åring? Zidane ble av mange regnet for å være blant verdens beste fotballspillere.
 • Visste du at IJF har lagd en Hall of Fame for judoutøvere? Som seg hør og bør ble Jigoro Kano den første personen i Hall of Fame. Deretter ble det stille i et par år, inntil IJF bestemte seg for å tildele 10. dan til Charles Palmer og Anton Geesink. I forbindelse med dette, ble også disse til innlemmet i berømmelsens sal.
 • Judo SSDS-S (Skin’s Self – Defence System-Special) er en kinesisk (Hong Kong) kosmetikkserie? Serien inneholder rensekremer, ansiktsmasker, lotion og så videre.
 • IJF var den første olympiske idretten med egen hjemmeside? Sidene ble opprettet 1. april 1996.
 • hvis du er i dårlig humør bør du trene judo? Trening stimulerer produksjonen av endorfiner som kan gi deg en naturlig rus.
 • Seisenbacher var den første utøveren som klarte å forsvare et OL-gull i judo? To dager senere gjorde Saito det samme. Under OL 2000 i Sydney klarte Nomura og Douillet å forsvare sine OL-gull. Totalt er det fem utøvere som har klart dette.
 • den korteste OL-kampen i judo varte i 3 sekunder? Det skjedde i 1992 da Andréas Franco (Cuba) kastet Illus Isako (Zaire) med en morote gari.
 • Anton Geesink og Yasuhiro Yamashita var blant de nominerte til århundrets kampsportutøver? Bokseren Muhammad Ali vant kåringen.
 • The Red and White Judo tournament ble startet av Jigoro Kano i 1884? Turneringen er i dag den konkurransen som har holdt det lengst gående av alle konkurranser uansett idrett. De moderne olympiske leker er 12 år yngre.
 • flipp-flapper eller kipp-kjapper eller sandaler av typen med helt flat såle og noen enkle bånd som du stikker tærne inn i har sin opprinnelse i det japanske og tradisjonelle fottøyet som heter zori?
 • skytevåpen ble introdusert i Japan i 1543? De fleste samuraier mente at det var et alt for upersonlig våpen. Dermed var det stort sett folk av lav rang (bønder og fotsoldater) som ble tildelt slike våpen.
 • judo også kan være et navn? En republikansk senator i USA (New Hampshire) heter Judo Gregg.
 • Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité vil oppfordre sine særforbund, særkretser og klubber om å begrense bruk av søndagen til konkurranseaktivitet for barn 12 år og yngre. Begrunnelsen er at mange familier opplever i dag en sterk begrensning i sin mulighet til å ha tid sammen med sine barn. Vi ser også tendenser til økende fysisk inaktivitet i befolkningen og at mye av den fysiske aktiviteten flyttes innendørs og at den skjer i for stor grad i organisert form. Dette kan i mange tilfeller medføre begrensinger i familiers mulighet til å ta i bruk søndagen til felles familiedag, turdag, rekreasjonsdag, egenorganisert bevegelse og til ettertanke, heter det.
 • den viktigste oppvisningen grunnleggerne av shotokan karate hadde fant sted på judosenteret Kodokan i Tokyo, Japan? Dette skjedde i 1922 og medførte masse positiv medieomtale for denne stilarten fra Okinawa. Grunnleggeren av shotokan karate ble en god venn av grunnleggeren av judo.
 • i omtalen av nettleserkrigen som pågikk mellom Microsoft og Netcape ble ordet judo brukt av Harvard Business Review. Forsidebildet i januar/februar-nummeret i 1999 viser overgangen fra tai otoshi til ne waza, og inne i bladet er det en artikkel som heter “Judo Strategy: The Competitive Dynamics Of Internet Time”. I lederartiklen står det følgende: “At the heart of the Netscape-Microsoft battles are the three elements of judo – rapid movement, flexibility, and leverage.” Artikkelen i bladet er inndelt i tre hoveddeler: 1) Move rapidly to uncontested ground to avoid head-to-head conflict. 2) Be flexible and give way when attacked directly by superior force. 3) Exploit leverage that uses the weight and strength of opponents against them.
 • kampdommeren i Japan før 1950 nesten alltid var den høyest graderte i lokalet. Han hadde ofte med seg to kantdommere, men de bestemte nesten ingenting. Kampene varte til en av utøverne hadde vunnet, det vil med andre ord si opptil 30 minutter. Mange av kampene varte til en av utøverne hadde fått to ippon.
 • kvinner måtte ha legeattest på at de ikke var gravide for å kunne delta i IJF-konkurranser tidligere? I 1993 gikk man bort fra dette kravet.
 • kamplengden har blitt betydelig redusert i løpet av de siste 43 årene? I 1956 varte en kamp inntil 10 minutter, og man godtok utvidelse av tiden. I 1978 ble det vedtatt å redusere kamptiden til 5 minutter, og til 7 minutter for medalje-kamper. I 1980 ble det vedtatt at alle innledende kamper og rekvalifiseringskamper skulle vare 4 minutter, mens medaljekampene skulle vare i 5 minutter. I 1983 vedtok man den ordningen man følger nå – 5 minutter for menn og 4 minutter for kvinner i alle kamper.
 • ordet judo enkelte ganger brukes på engelsk selv om emnet ikke har noe med judo å gjøre? Her er et eksempel: “You don’t have to be big and rich to apply the kind of judo you need in information warfare.”
 • Brasils kvinnelige tungvekter Edinanci Fernandes da Silva, 19 år, ble operert like før OL i 1996? Hun fikk fjernet to deformerte testikler som var skyld i hennes utrolig høye testosteronnivå. “Jeg er en normal kvinne”, var alt da Silva ville si til pressen om den saken.
 • det første VM i judo fant sted på Kodokan i Tokyo i 1956? Deltakere fra 21 nasjoner var med.
 • i en kamp mellom bokseren Milo Savage og judoutøveren Gene LeBell vant judoutøveren i fjerde runde? Kampen foregikk etter bestemte regler og med speiallagde drakter. Utøverne ble regnet for å være like gode i sine respektive idretter. Denne kampen fant sted 2. desember 1963 i USA. (Se den seks minutter lange kampen på Youtube.)
 • i løpet av 1 times judotrening har du forbrent cirka 650 kcal hvis du veier 60 kg, 760 kcal hvis du veier 70 kg og 860 kcal hvis du veier 80 kg? Det tilsvarer omtrent 10 bananer, eller 4 grillpølser, eller 52 agurker, eller 2 kjempebiffer, 10 brødskiver, eller 2 liter appelsinjuice, osv.
 • i Seoul-OL i 1988 var judo den idretten som var representert med deltakere fra flest nasjoner. I de fleste Europeiske land og i en del Latin-amerikanske land som Brasil er det bare fotball som slår judo i popularitet. I Barcelona-OL var det bare Dream Teams basketballkamper som ble utsolgt raskere enn judokampene.
 • Hillary Wolf var den første amerikaneren som vant gull i junior-VM i judo? Hun er bedre kjent som en skuespiller i filmene Home Alone og Home Alone 2.
 • alle judoutøvere som deltar i OL eller VM må ha svart belte?
 • det er mer enn 500 judoklubber med færre en 10 medlemmer i USA? Det totale antall klubber i USA er 1370 og antall registrerte judoutøvere er 400 000. Til sammenligning er det 800 000 registrerte utøvere i Paris.
 • besøk på en gravplass var en del av forberedelsene til det koreanske OL-laget i 1988? Utøverne skulle sitte alene på gravplassen i en time før de dro til treningsleiren, for å studere videoklipp av andre utøvere.
 • Kim Jae-Yup fra Korea i løpet av 20 dager skulle gå ned 6 kg, for å kvalifisere seg til OL i Seoul i 1988? Han klarte dette ved å spise kun ett måltid om dagen (ris og fisk). Han vant klassen inntil 60 kg, og sikret seg en pensjon på 16 600 dollar i året livet ut.
 • Kim Mi-Jung brukte bare 6 minutter på å vinne alle sine OL-kamper i Barcelona? Hun vant første kamp på 5 sekunder og andre kamp på 10 sekunder.
 • en klem ikke er så lurt i judo? Etter at Ben Spijkers hadde vunnet over sin gode venn Design White i 1988-OL, ga utøverne hverandre en klem og gikk sammen ut av kampområdet. Dette er et brudd på reglementet, og dommerne kalte utøverne tilbake igjen. Nok en gang gikk Spijkers og White av kampområdet arm i arm, men denne gangen ville ingen av dommerne stanse dem. (Her er noen utdrag fra kampen.)
 • American College of Sports Medicine mener judo er det aller sikreste kontaktsporten for barn under 13 år?
Stikkord: