Send til Facebook | Skriv ut Skriv ut | Share/Save

Ushiro ukemi

Ushiro ukemi eller baklengs fallteknikk er den vanligste fallteknikken for nybegynnere. Det er sannsynligvis den enkleste å lære seg, og den er enkel å utføre i såkalt “strøm over matta”. For judotreneren er det viktig å legge vekt på at hodet ikke skal treffe matta, at ryggen skal være krum og at man bør slå av ganske nærme kroppen.

Fallteknikken kan trenes inn på mange måter. En vanlig metode er å bruke del-hel metoden. Man lærer altså hver del for seg, og til slutt setter man det hele sammen til en større helhet. Naturlige deler man kan trene på er: sette seg på huk, rulle med krum rygg, slå av.

I den neste fasen finnes det en rekke øvelser man kan bruke:

  • Sitt på huk med front mot en annen utøver, dytt hverandre med håndflatene, utfør fallteknikk.
  • Stå parvis front mot front, hold hverandre i hendene, len dere bakover med strak kropp, slipp taket og utfør baklengs fallteknikk.
  • Sitt på ryggen til en som står i benk, skli bakover og slå av idet du treffer matta.

Jeg mener at denne rekkefølgen antyder en viss naturlig progresjon, men dette kan selvsagt være opp til den enkelte trener å vurdere.

Ønsker man å variere mer, kan man blant annet gjøre baklengs fallteknikk med rulle. Dette er en fin mattetilvenningsøvelse. Et annet alternativ går ut på å rulle bakover, men samtidig sørge for å få med seg nok fart til at man klarer å reise seg igjen forover - uten å bruke hendene. (Sjekk denne siden for demonstrasjon.)

Les også

Send til Facebook | Skriv ut Skriv ut | Share/Save

0 kommentarer ↓

Ingen kommentarer hittil... Bli den første til å kommentere denne saken da vel.

Skriv en kommentar