Send til Facebook | Skriv ut Skriv ut

Hva er egentlig et svart belte?

Et av de spørsmålene man oftest får når man sier man driver med judo er: “Har du svart belte?” eller “Hvor lang tid tar det å få svart belte?” Det finnes ikke et enkelt svar på dette.

Spørsmålet om man har svart belte er selvsagt enkelt å svare ja eller nei på, men hvor lang tid det tar eller hva som skal til krever et mer sammensatt svar.

Mange har kanskje bare lyst til å høre om de formelle kravene som Norges Judoforbund stiller til dem som har lyst til å prøve seg på en gradering til svart belte. Da blir svaret enkelt, og kanskje er det egentlig ikke vanskeligere å få et svart belte enn at man kun trenger å gjennomføre et visst antall treninger og en eller annen form for gradering. Er det ikke slik det burde være; enkle og tydelige krav som man kan forholde seg til på en grei måte?

I utgangspunktet er svart belte en markering av at du er klar for å rykke videre i treningen din. Du har oppnådd et teknisk nivå som gjør deg i stand til å ha utbytte av flere treningsformer. Det svarte beltet er en anerkjennelse av at du har oppnådd et visst nivå, men det er selvsagt selve treningsaktiviteten som er viktig. Alle timene i dojoen og alle bøkene du har studert er det som virkelig gjør at du innehar et nivå på linje med for eksempel shodan.

For det er vel ikke slik at man plutselig blir en mye bedre judoka med svart belte enn det man var med brunt belte? Like vel er det slik at det finnes så myter knyttet til et svart belte at man lett kan føle seg litt bedre i judo enn det man egentlig er når man tar på seg shodan-beltet sitt.

På vei mot svart belte

Skaff deg en trener, møt opp jevnt og trutt på treninger i 4-5 år. Det hjelper selvsagt om treningslokalene ligger i nærheten av der du bor slik at det blir lett å komme seg dit. Mange treningspartnere er også en fordel. Mn det viktigste av alt er at du virkelig deltar på treningene med kropp og sjel.

Det er mange som ikke klarer å fullføre veien mot svart belte, svært mange faktisk. Jeg blir ofte forundret over hvor mange som har trent judo, men som har sluttet altfor tidlig. Når du etter hvert har trent i mange år, blir du kanskje en av dem som stolt kan motta et svart belte. Men da vil du kanskje allerede tenke at egentlig var det ikke beltet (målet) som var viktigst, men treningene (veien) som virkelige var verdifullt.

Det første svarte beltet kalles shodan på japansk. Oversatt til norsk betyr det “første nivå” eller “begynnende skritt”. Sho (første) er et symbol satt sammen av to deler som betyr “tøystykke” og “kniv”. For å lage et plagg, må man først kutte ulike tøystykker. Mønsteret man bruker avgjør kvaliteten på det ferdige produktet. Hvis mønsteret har mangler eller feil, så vil det ferdige plagget se rart ut eller passe dårlig.

På samme måte er det når vi skal trene for å oppnå et svart belte. Starter vi med judo i en klubb som ikke har god kvalitet på nybeynner treningene, eller om du følger dårlig med på treningene, så vil dette ha negativ innvirkning på hvordan du og ditt svarte belte fungerer i judosammenheng.

Kilde:

Post to MySpace!

0 kommentarer ↓

Ingen kommentarer hittil... Bli den første til å kommentere denne saken da vel.

Skriv en kommentar