yamashita.jpgYoshitsugu Yamashita ble født 16. februar 1865. Han var bare 19 år da han ble det 19. medlemmet på Kodokan.

Yamashita fikk 1. dan etter å ha trent på Kodokan i 3 måneder, etter 2 år hadde han 4. dan, i 1898 fikk han 6. dan. Han var Jigoro Kanos faste treningspartner, og i 1935 fikk han 10. dan like etter sin død. Han ble dermed den første som mottok denne beltegraden posthumt.

Yoshitsugu Yamashita var kjent som en hardtarbeidende judoka. Han var uten tvil Jigoro Kanos favorittutøver, og han reiste land og strand rundt for å demonstrere den nye kampformer sammen med Kano.

Yamashita ble sett pÃ¥ som en villmann i jujutsu-miljøet. Han var sønn av en samurai, og han hadde derfor trent en del kampformer allerede som ung gutt. Det var ikke mange fra skolene han trente pÃ¥, Yoshin Ryu og Tenshin Shin’Yo Ryu, som ville møte han i kamp. PÃ¥ Kodokan ble etterhvert Yamashita og tre andre utøvere beryktet. De ble kjent som “Shitenno” - de fire himmelske mestere.

Yamashita var høyt utdannet og urban. Han snakket perfekt engelsk og skrev vakkert på japansk. Det tok ikke lang tid før han ble en av de mest populære trenerne i Japan. Blant annet var han trener for Imperial Japanese Naval Academy og Tokyo Imperial University.

Yamashita, Nagaoka, og Yokoyama satt i 1895 sammen den inndelingen av teknikker vi i dag kjenner som Go Kyo No Waza.

23. september 1903 reiste den 38 år gamle Yamashita til USA sammen med sin 25 år gamle kone Fude og den 19 år gamle assistenten Saburo Kawaguchi med SS Shinano Maru til Amerika. Fude var også en meget habil judoka. Blant hans prominente elever var president Theodore Roosevelt.

Yamashita var 1,63 m høy og veide omtrent 68 kg i sine beste år. Han elsket å trene - særlig var han glad i randori. Yamashita hadde som målsetning å trene 10000 randori-kamper hvert eneste år. Det sies at hans personlige rekord ble 9617 kamper.

På grunn av en skade han pådro seg under trening, klarte ikke Yamashita å rette ut benet sitt. Dette hemmet han særlig dersom det var kaldt. Konsekvensen av dette ble at hans favoritteknikk uchi mata ikke hadde særlig suksess. Etter å ha rådført seg med Jigoro Kano, kom de fram til en ny teknikk. De tok utgangspunkt i en gammel jujutsu-teknikk, og kalte den nye teknikken for hane goshi. Yamashita mestret den nye teknikken perfekt, og ganske raskt ble den en mote-teknikk. Alle skulle kaste hane goshi.

Yamashita holdt mange forelesninger om judo, og mange av rådene hans har gyldighet i våre dager også.

Yoshitsugu Yamashita om trening

Lær deg hvordan du skal kaste riktig. Brutal styrke hører ikke hjemme i judo. Det viktigste er å vinne kampene med teknikk. Du bør først og fremst lære deg offensive teknikker. Forsvar kommer av seg selv dersom du vet hvordan du skal angripe. Ikke vær redd for å falle. Du lærer kastet bedre dersom du også blir kastet. Tren på de ulike kastene i alle retninger. Ikke fokuser for mye på en retning. Mange repetisjoner vil resultere i en god teknikk.

Øk antall treninger og konkurranser. Du vil aldri bli dyktig dersom du ikke trener nok. Tren med så mange personer som mulig. Alle har sine spesialiteter, og dette kan du lære av. Legg vekt på detaljer.

Tren med hjerte og sjel. Hvis du ikke bruker hodet sammen med kroppen vil dette forstyrre treningen din. Glem aldri hva treneren eller de høyere graderte utøverne sier til deg. Du vil oppleve stor framgang i treningen hvis du husker hva erfarne utøvere har fortalt deg.

Teknikker og tankene er som oversiden og undersiden på hånden din - de er med andre ord nært knyttet til hverandre. Husk at du alltid kan bli bedre! Man kan aldri bli utlært i JUDO.


Del på FaceBookPost to MySpace!Gi Kudos til denne saken! Send til Klikkbart


Les også