Ukemi waza

Noe av det første man trener på i judo er fallteknikker, og ukemi waza er en viktig del av treningene uansett hvilket nivå man er på. Ukemi waza er praktisk, nyttig og enkelte ganger livsviktig. Mange mener at det er fallteknikken som viser hvor god en judoka egentlig er.

Målet bør være at selve fallteknikken skal være en naturlig reaksjon på et fall. Så enkelt er det, men det kan være lettere sagt enn gjort. Her er noen generelle tips som vil gjøre det mindre vondt å falle:

  • Man bør senke tyngdepunktet sitt så raskt som mulig.
  • Kraften (farten og kroppsvekten) bør reduseres.
  • Utsatte kroppsdeler kan avlastes ved at andre kroppsdeler treffer bakken først.

Jeg har kun kjenskap til at man trener ukemi waza i judo, aikido, hapkido og jujutsu. Jeg har trent en del shotokan karate og litt taekwondo, men i disse kampformene ble det ikke fokusert på fallteknikk i det hele tatt.

Les også dette

4 comments ↓

#1 castell on 11.07.06 at 23:54

Det er nok rett at fallteknikk ikke er det som er mest utbredt i de “stående” stilartene. Mye kommer nok an på stilarten, pensum, og hva instruktøren selv fokuserer på. Det er vel like utbredt med mye fallteknikk i standup-skolen som det er flyvespark på en jujutsu-skolen. For å sette det litt på spissen.
Det er ingen tvil om at det å ha “et minimum av dyktighet” når det kommer til fallteknikk er bra. Ikke bare for fallteknikken sin skyld, men også koordinasjon og romfølelse i uvante situasjoner. Samt at det også gir større rom for å trene selvforsvarsteknikker med mer kraft og intensitet, når en vet at parteneren håndterer det å bli slengt litt på ;)

#2 Arne Midtlund on 11.08.06 at 0:07

Godt sagt!

#3 Choi Kyung Soo on 12.30.06 at 14:52

Det blir også trent ukemi waza i Hapkido!

#4 Arne Midtlund on 12.30.06 at 21:29

Det burde jeg jo ha tenkt på.

Leave a Comment