Send til Facebook | Skriv ut Skriv ut

Kill Bill - volume 1


(Klikk på bildet for å se noen klipp fra filmen.)

Kill Bill - vol. 1 er en voldsom film i ordets rette forstand. I denne filmen treffer vi så å si ikke Bill (David Carradine) i det hele tatt. Han er en mystisk mann som står bak en gruppe snikmordere. Gruppen kaller seg Deadly Viper Assasination Squad (DiVAS).

Alle leiemorderne har fått navn etter giftige slanger. Den dødeligste av dem alle er Black Mamba (Uma Thurman). Black Mamba er gravid og ønsker å gifte seg. Under selve bryllupet slår Bill og slangene til. De dreper alle bryllupsgjestene, men Black Mamba overlever. Og det er her filmen starter.

Black Mamba går også under navnet The Bride i filmen. The Bride faller i koma, og hun unngår så vidt et forsøk på giftmord mens hun ligger på sykehuset. California Mountain Snake (Daryl Hannah) klarer nesten å myrde The Bride. Når hovedpersonen våkner fire år senere vil hun hevne seg. Hun lager en liste over de hun ønsker å drepe.

Den første på listen hennes er Cottonmouth, O-Ren Ishii (Lucy Liu). Da O-Ren var syv år gammel gjemte hun seg da foreldrene ble drept. Hun var vitne til det som skjedde. Fire år senere fikk hun sin hevn. Nå er hun den første kvinnelige toppsjefen i den japanske mafia.

På Okinawa får The Bride lagd et fantastisk samuraisverd. Det blir smidd av en av verdens beste sverdsmeder, Hattori Honzo (Sonny Chiba). Med dette sverdet planlegger The Bride å hevne seg på O-Ren Ishii.

O-Ren Ishii er omgitt av sine hjelpere og holder til i The House of Blue Leaves. Det er i denne restauranten filmen når sitt klimaks. The Bride slåss mot O-Rens personlige hær av sverdsvingende vakter, The Crazy 88s. Blant disse livvaktene er den 17 år gamle skolejenta Go Go Yubari (Chiaki Kuriyama). Hun har et fryktelig våpen som kombinert med hennes hensynsløshet utgjør en fryktelig og blodig trussel. Mer blod og gørr enn dette skal du lete lenger etter.

Listen til The Bride inneholder flere offer. Blant andre står den tidligere kollegaen hennes, Copperhead (Vivica Anjanetta Fox), på listen. I starten av filmen får vi se en intens kamp mellom disse to. Kjøkkenkniver er et viktig stikkord her.

Symbolikk

Det er et voldsomt antall symboler og henvisninger til andre filmer i Kill Bill. I de følgende avsnittene kan du lese litt om noen av disse symbolene. Kanskje noen av antagelsene virker litt fjerne, men informasjonen er like fullt interessant, synes jeg. Listen er for ordens skyld ført opp i alfabetisk rekkefølge

AIR-O - Flyselskapet som brukes i Kill Bill - vol. 1 heter Air-O. Det er en forkortelse for Air Okinawa. Air-O tilbyr blant annet sine reisende et eget stativ der man kan plassere sitt samuraisverd.

Anime er en populær sjanger innenfor animerte filmer i Japan. Filmer i denne sjangeren er ofte spesielt lagd for at voksne skal få utbytte av dem. Sekvensen i Kill Bill (”The Origin of O-Ren Ishii”) ble lagd av det japanske selskapet Production IG. I tillegg til filmer, lager selskapet også spill til Sony Playstation, Namco, Sega Saturn og Microsoft Xbox. Production IG står bak animasjonsfilmer som “Ghost in the Shell” og “Blood, The Last Vampire”. Den stiliserte volden som vi kan se i Kill Bill er typiske for denne sjangeren.

Black Mamba og The Bride - Tarantino skrev denne rollen med tanke på Uma Thurman. Filminspillingen ble faktisk utsatt på grunn av Thurmans graviditet.

Drakten til hovedpersonen er nesten helt identisk med den Bruce Lee bruker i “Game of Death”. En litt morsom observasjon i den forbindelse er at en av melodiene til tv-serien “The Green Hornet” der Bruce Lee spilte rollen som Kato er “Humlens flukt”. En humle er som kjent svart og gul - akkurat som nevnte drakt.

Et avsnitt i filmen heter “The Blood Splattered Bride”. Dette er en direkte henvisning til den ekle og rare italienske filmen “The Blood Spattered Bride” fra 1972.

Brian DePalma - Dette er en av Tarantinos favorittregisører. DePalma står blant annet bak grøsseren “Carrie”. Ã…pningssekvensen i Kill Bill - vol. 1 bruker samme fonter og farger som DePalma benytter i skrekkfilmen “The Fury”.

DePalma var også kjent for å dele opp skjermbildet slik at flere filmsekvenser kan vises samtidig. Dette skjer for eksempel i filmene “Sisters”, “Dressed To Kill” og “Carrie”.

Charles Bronson - nevnes i rulleteksten som en av deltagerne i filmen. Han har spilt i et stort antall actionfilmer der hovedinnholdet har vært store våpen og vold.

Crazy 88’s - Dette er som tidligere nevnt O-Ren Ishiis gjeng. Alle har på seg samme type dresser som gangsterne i “Resevoir Dogs”, og de bruker samme type masker som rollefiguren Kato brukte “The Green Hornet”. Første gang vi møter gjengen i Kill Bill spilles det til og med musikk fra “The Green Hornet”.

Tarantino har uttalt at fordi O-Ren Ishii er halvt kinesisk og halvt japansk-amerikansk, så består gjengen hennes av 44 japanske medlemmer og 44 kinesiske.

Mot slutten av den enormt blodige kampscenen i The House of Blue Leaves blir lederen for Crazy 88 bokstavlig talt kuttet i to. Han faller i et basseng der han dør. En tilsvarende scene kan vi se i kultfilmen “Scarface” av Oliver Stone fra 1983. Tony Montana (Al Pacino) blir skutt i ryggen og faller i et svømmebasseng.

David Carradine spiller Bill. Det var egentlig Warren Beatty som skulle spille rollen som Bill, men både Tarantino og Beatty ble enige om at David Carradine passet bedre. Carradine sier selv at dette er blant de morsomste filmen han har vært med på, og han har spilt i 139 filmer.

Carradine er best kjent som Caine i tv-serien “Kung Fu”. Tarantino brukte en henvisning til både rollen og tv-serien i “Pulp Fiction” også.

Deadly Viper Assasination Squad (DiVAS) - Alle medlemmene er oppkalt etter giftige slanger. Vernita klager over sitt kodenavn og mener at det var hun som burde kalles “Black Mamba”. Dette er kanskje en hentydning til “Resevoir Dogs” der det også er krangel om tildelte kodenavn.

Death List Five - I Pulp Fiction spiller Uma Thurman rollen som Mia Wallace. Rollefiguren forteller et sted i filmen at hun har prøvespilt for en tv-serie som skulle hete “Fox Force Five”. Mia forteller videre at “Fox Force Five” ble en fiasko.

Elle Driver - “Deadly Californian Mountain Snake” skifter til sykepleieruniform for å drepe The Bride. Lignende scener finner man i filmer som “Switchblade Sisters”, “Black Sunday” og “Dead and Buried” fra slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet.

Fetisjisme - Filmen spiller på flere såkalte fetisjer. Deter blant annet flere lange sekvense med nærbilder av føttene til Uma Thurman, fokusering på høyhælte sko og en hel del makabre klipp der føtter blir hugget av. Det er dessuten mulig at Go-Gos skoleuniform spiller på en annen fetisj som er svært utbredt i Japan.

“Fists of fury” - Kampscenen i “The House of Blue Leaves der The Bride hogger føttene av nesten hele “Crazy 88’s” minner veldig om en scene i “Fists of fury” der Bruce Lee slår med en nunchaku mot føttene til en gjeng japanske budoka.

Go-Go Yubari blir spilt av Chiaki Kuriyama. Hun var også var med i filmen “Battle Royal” der hun spilte en livsfarlig ung dame i skoleuniform.

Gordon Liu spiller Johnny Mo. På 1970-tallet var Liu en populær skuespiller i Hong Kong. Gjennom filmen “Shao Lin san shih liu fang” fikk han et internasjonalt gjennombrudd.

Grind House - en samlebetegnelse for filmer som enten er ekstremt voldelige eller pornografiske. Tarantino omtaler alltid Kill Bill som en film i denne sjangeren..

Hattori Hanzo - Rollefiguren er basert på en annen figur med samme navn spilt av samme skuespiller (Sonny Chiba) i tv-serien “Kage No Gunan”. I hver utgave av denne serien spilte Chiba Hattori den første, Hattori den andre og så videre. Tarantino har uttalt at han har fortsatt denne tradisjonen, og at Hattori nummer hundre er med i Kill Bill.

Hevn er et vanlig motiv i både spaghettiwestern, samuraifilmer og kung fu-filmer. I Kill Bill - vol. 1 har flere av karakterene grunn til å søke hevn.

Junn Kunimura spiller Boss Tanaka. Kunimura spilte i John Woos film “Hard Boiled”. Han spiller også i filmene “Audition” og”Ichi The Killer” av Takeshi Miike.

KABOOM frokostblanding - Det er jo på sin plass at esken med Kaboom skjuler en pistol. På et nærbilde av esken kan du lese “Surpise inside!” Tarantino har visstnok alltid med en dose frokostblanding i filmene sine.

Kinji Fukasaku har spilt i over 60 filmer med mer eller mindre kampsportpreg. En av de nyere og mer kjente filmene han spiller i er Battle Royal II.

Musikken i filmen er meget nøye satt sammen. Det finnes minst et dusin melodier som alle har tilknytning til en eller annen horrorfilm eller kampsportfilm. To eksempler følger her:

  • O-Ren Ishiis oppvekst (anime-sekvense) skildres ved hjelp av musikk fra westernfilmen “The Grand Duel” fra 1972.
  • Når Elle Driver går i sykehuskorridoren for å ta livet av The Bride, plystrer hun filmmusikken fra skrekkfilmen “Twisted Nerve” fra 1968.

O-Ren Ishii kan minne en god del om rollefiguren “Yuki” i “Lady Snowblood” fra 1973. Den siste kampscenen mellom the Bride og O-Ren inneholder blant annet både snø og blod.

Den hvite fargen både på snøen og den hvite kimonoen som O-Ren Ishii har på seg kan være et symbol på død. Hvit farge symboliserer i alle fall død i mange asiatiske land.

Navnet “O-Ren” kommer fra tv-serien “Kage No Gundan IV” (Shadow Warriors 4).

Pussy Wagon er et mer eller mindre vanlig amerikansk slanguttrykk for ethvert kjøretøy som kan tiltrekke seg damer. Uttrykket brukes også i sangen “Greased Lightning” fra filmen “Grease” der John Travolta spiller hovedrollen. John Travolta spilte også i Tarantino-filmen “Pulp Fiction”.

Sergio Leone ble verdensberømt gjennom sin legendariske “Fistful of Dollars” med Clint Eastwood i hovedrollen. Tarantino er en stor beundrer av Leones spaghettiwestern, og det bærer Kill Bill - vol. 1 tydelig preg av. Et av kjennetegnene til Leone var det ultranære bildet, et annet typisk trekk som vi også finner mye av i Kill Bill er de lange pausene med den litt psyke musikken.

Shaw-brødrene - Et såkalt håndholdt kamera som zoomer raskt inn mot øynene eller ansiktet til hovedpersonene brukes flittig i denne filmen - akkurat som i de fleste kung fu-filmer Shaw-brødrene står bak.

Shintaro Katsu spilte rollen som den blinde samuraien i filmene “Zatoichi - The Blind Swordsman” i 26 filmer i årene fra 1971 til 1989. Katsu har spilt i over 100 filmer.

Sonny Chiba spiller Hattori Hanzo. Det blir omtrent som å få Marlon Brando til å spille mafiaboss i en mafiafilm. Chiba er en legende i sin filmsjanger.

Hanzo har tidligere spilt i filmer som “Streetfighter” og “Sister Streetfighter”. I tillegg har han spilt tv-serier som “The Yagyu Conspiracy” og “Kage No Gundan”. I sistnevnte tv-serie heter rollefiguren hans også Hattori Hanzo. Tarantino skrev manus til filmen “True Romance”, og i denne filmen går hovedpersonene for å se en Sonny Chiba-film.

Yojimbo - Den legendariske japanske filmskaperen Akira Kurosawa lagde blant annet filmene “Yojimbo” and “Sanjuro” med Toshiro Mifune i hovedrollen. Disse populære ronin-filmene kan knyttes til Kill Bill. Spesielt “Yojimbo” siden den ble gjenskapt som spaghettiwestern med tittelen “Fistful of Dollars” av tidligere nevnte Sergio Leone.

Zatoichi - I flere av filmene om den blinde samuraien avsluttes det hele med en så å si lydløs kampscene - akkurat som i Kill Bill - vol. 1.

Min vurdering av filmen

Kill Bill - volume 1 er et herlig sammensurium av kampsportfilm, actionfilm, anime, western og thriller. Tarantino blander symbolikk, musikk, farger, lyder, kameravinkler og alt du kan tenke deg av filmatiske virkemidler, og utrolig nok klarer han å lande på bena. For oss som liker kampsportfilmer, har sett en del dusin slike, er dette en facsinerende vandring i klisjeer.

Som vanlig er flere av dialogene svært underholdende. Det gjelder for eksempel samtalen mellom Hattori Honzo, hjelperen hans og The Bride i en bar på Okinawa. Eierne av restauranten The House of Blue Leaves er også fornøyelige.

Filmen er ekstremt blodig, men mengden vold, blod og gørr blir så enorm at det er vanskelig å ta det inn over seg. Og det kan jo være like greit. Kill Bill blir aldri så ekkel som for eksempel Reservoir Dogs eller Pulp Fiction - i alle fall blir den ekkel på en annen måte… Filmen bør like vel sees med en viss ironisk og tolkende distanse. 18-års aldersgrense er virkelig på sin plass!

Filmfakta

Original tittel: Kill Bill Volume 1
Regi: Quentin Tarantino
Skuespillere: Uma Thurman, Daryl Hannah, David Carradine, Viveca A. Fox, Lucy Liu m.fl
Manus: Quentin Tarantino
Foto: Robert Richardson
Produsent: Lawrence Bender
Produksjonsselskap: Miramax
Språk: Engelsk
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 2003
Sensur: 18 år

Kilder: Annotated Kill Bill Kill Bill, IMDb, kill-bill.info og flere andre nettsider som nå er døde. Se trailere til begge Kill Bill-filmene her.

0 kommentarer ↓

Ingen kommentarer hittil... Bli den første til å kommentere denne saken da vel.

Skriv en kommentar