- JudoMania Online - https://judomania.org -

Esoterisk judo

Posted By Arne Midtlund On 13.09.2000 @ 23:11 In Filosofi, Selvutvikling, Tradisjon | No Comments

De esoteriske sidene ved judo kommer sjelden fram i vår vestlige kultur. Man tenker kanskje på dette som noe mystisk og overtroisk - noe som ikke passer inn i den seriøse, målrettede treningen vi driver med her i Europa. Like vel kan det være interessant å se litt nærmere på enkelte av disse såkalt hemmelige rådene.

I utgangspunktet kan man si at de prinsippene man har tilegnet seg gjennom hundrevis av års erfaring med jujutsu-trening, har blitt ført et skritt videre til å dreie seg om høyere moral gjennom konseptet judo. Det ultimate målet for den som trener på “den myke vei” er rett og slett å prefeksjonere sin karakter eller personlighet.

Det er i denne sammenheng vi finner noen av de esoteriske prinsippene i judo. Man skal som judoka vise takknemlighet overfor kreftene som styrer naturen, man skal ære sine foreldre, man må innse hvor mye man har å takke sine lærere, og man må være bevisst sine forpliktelser overfor folk flest.

Som et familiemedlem er den viktigste plikten man har å være trofast overfor sine foreldre. Man må også leve i harmoni med sin mann eller hustru, og man må være opptatt av sine søsken. Familien må være en helhetlig og sunn enhet som har sin naturlige plass i samfunnet.

Som et medlem av nasjonen må man vise takknemlighet i forhold til den støtten man får av sin by eller sitt land. Man må vokte seg for å bli for egosentrisk, og i stedet må an yte noe som samfunnet kan ha glede av.

En ekte judoka må opptre diskret, men like vel vise mot og styrke. Vedkommende må stebe etter å dyrke positive egenskaper som høflighet, beskjedenhet, dømmekraft, besluttsomhet og handlekraft, men samtidig vise seg som en moderat person. Disse egenskapene er hemmeligheten bak det å lykkes med sin judo.

Enhver som trener judo burde ikke være redd for den sterke, men heller ikke overse den svake. Ingen judoka forsøker å motsette seg en motstanders styrke. En båt som flyter på vannet lar seg ganske enkelt flytte fram og tilbake - nettopp fordi den flyter. Dersom båten står på fast grunn kreves det langt større styrke for å flytte den. Dette må den svake lære, fo å kunne vinne over den sterke.

Kata og waza må læres fordi dette er de grunnleggende ferdighetene i judo. Man må aldri benytte slike teknikker uten at man har grunn nok til å gjøre det. Ikke vær arrogant slik at du benytter judo der det ikke er grunn til det.

Alle judoka burde vite at ærlighet er grunnlaget for alle dyder. Godhet er grunnlaget for suksess i økonomi. Tilpasning er essensen for all suksess. Tilfredshet i yrkeslivet er grunnlaget for all god helse.

Man må aldri glemme at beskjedenhet er den viktigste dyden for alle som vil bli gode i judo. Ikke overse verken litteratur eller krigskunst. Begge kunstformer er like viktige og krever derfor like stor grad av studier og respekt. Der det er bevegelse og forandring er det også innsikt. Der det er innsikt er det også bevegelse og forandring.

Akkurat som en tegning lagd ved hjelp av indisk blekk eller akkurat som vinden visker, kan judoens hemmeligheter kun antydes. Kun gjennom personlig erfaring kan man fullt ut forstå den mystiske ekstasen slik innsikt gir. Det blir sagt at jujutsu krever ti års trening for å vinne over deg selv og tjue år for å vinne over andre.

Kilde: The Esoteric Principles of Judo av Henry Seishiro Okazaki


Article printed from JudoMania Online: https://judomania.org

URL to article: https://judomania.org/2000/09/13/esoterisk-judo/